Κυριακή 29 Απριλίου 2012

"Το βιβλίο για ταχύτερη ανάγνωση" του Tony Buzan


   Μια διαφορετική βιβλιοπαρουσίαση για ένα βιβλίο καθαρά μεθοδολογικό. Το «Βιβλίο της ταχείας ανάγνωσης» απευθύνεται  σε όλους εκείνους που θέλουν να κερδίσουν χρόνο διαβάζοντας πιο γρήγορα!

   Είτε το απαιτεί η δουλειά σας να διαβάζετε πολλά πράγματα, είτε είστε φοιτητής και έρχεστε αντιμέτωπος με μεγάλο όγκο υλικού για διάβασμα και απομνημόνευση, είτε είστε πολύ απλά βιβλιοφάγος οι μέθοδοι σε αυτό το βιβλίο μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε σημαντικά το χρόνο του διαβάσματός σας χωρίς να χάνετε τίποτα από την κατανόηση του εκάστοτε βιβλίου!

   Και λίγα λόγια για τον συγγραφέα. Ο Tony Buzan είναι αυθεντία σε ότι αφορά τη μνήμη, τον εγκέφαλο, την ταχεία ανάγνωση και τη δημιουργικότητα. Έχει επινοήσει τους «Χάρτες εγκεφάλου» (βιβλίο που διαβάζω αυτή την περίοδο και σύντομα θα κάνω βιβλιοπαρουσίαση) και επιπλέον είναι πρόεδρος του Ιδρύματος εγκεφάλου, ιδρυτής του παγκοσμίου πρωταθλήματος μνήμης και εγκεφάλου. Μια μικρή έρευνα στο internet θα σας δώσει άπειρο υλικό για τον συγγραφέα και τα βιβλία του.

   Αλλά ας επιστρέψουμε στο βιβλίο, απ’ το οποίο έχετε πολλά να πάρετε. Ένα βιβλίο χωρισμένο σε πέντε μέρη με μικρότερα κεφάλαια που το καθένα λειτουργεί ως μάθημα. Κάνοντας το αρχικό κουίζ μπορείτε να δείτε σε τί κατάσταση είστε τώρα, δηλαδή με τι ρυθμό διαβάζετε. Έπειτα και καθώς προχωρούν τα κεφάλαια θα μαθαίνετε τεχνικές και κόλπα ταχείας ανάγνωση και με τα αντίστοιχα «τεστ αυτοδιάγνωσης»  θα ελέγχετε την πρόοδό σας.
   
Δείτε το βιβλίο σαν μια σειρά μαθημάτων και αν θέλετε καλύτερα αποτελέσματα τότε προγραμματίστε αυτά τα μαθήματα. Θα σας βοηθήσει να έχετε μια σταδιακή πρόοδο. Προχωρώντας μέχρι το τέλος του βιβλίου θα έχετε αποκτήσει γνώσεις, θα έχετε μάθει νέα πράγματα και σίγουρα θα έχετε βελτιώσει την αναγνωστική σας ταχύτητα. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν πίνακες όπου μπορείτε να σημειώνετε την εξέλιξη σας και να βλέπετε την πρόοδο του εαυτού σας.

   Εάν λοιπόν θέλετε να κερδίσετε χρόνο, να αυξήσετε τη μνήμη σας και να γίνετε πιο ευφυής αυτό το βιβλίο είναι μια πολύ καλή αρχή.

   Κοστίζει γύρω στα 10-11 ευρώ και θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία από της εκδόσεις  Αλκυών – Έκδοση για τη νέα χιλιετία.


Καλή ανάγνωση
Ε.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Οι "άλλοι" και τα πρότυπα


Πόσο μας επηρεάζει η γνώμη των άλλων ; Αρκετά ως και πολύ θα έλεγα. Και να το διευκρινίσουμε, «άλλοι» δεν είναι μόνο τα άτομα στην παρέα μας ή γενικότερα οι άνθρωποι τους  οποίους συναναστρεφόμαστε. «Άλλοι» είναι και τα πρότυπα τα οποία συνειδητά ή ασυνείδητα ακολουθούμε πολλές φορές. Πρότυπα μιας τηλεοπτικής κοινωνίας, πρότυπα μιας κοινωνίας με επιφανειακούς στόχους. Πρότυπα που αν το ψάξεις και λίγο καλύτερα ξεθωριάζουν εύκολα. Δεν νομίζεις; Κι όμως πολλές φορές μένουμε στην επιφάνεια. Και επιμένουμε να μένουμε στην επιφάνεια. Περίεργο; Υποτίθεται πως αναγνωρίζουμε το επιφανειακό και το ανούσιο, αλλά όλοι έχουμε πέσει στην παγίδα του. Θα μου πεις βέβαια, από άτομο σε άτομο αλλάζουν οι στόχοι και το τι θεωρεί ουσιαστικό και ανούσιο. Σωστό και δεκτό. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι το εξής: γιατί ενώ υποτίθεται πως ξέρουμε τι θέλουμε και πως αποφασίζουμε συνειδητά, συνεχίζουμε να είμαστε ευάλωτοι στις γνώμες των άλλων και να επηρεαζόμαστε. Άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Αλλά όλοι λίγο πολύ σε κάποια φάση της ζωής μας.

   Και ας το σκεφτούμε λίγο καλύτερα. Πόσες φορές μπορεί να έχουμε πάρει λάθος δρόμο λόγω λάθος προτύπων? Και πόσες φορές ίσως διστάσαμε να τολμήσουμε και να κάνουμε αυτό που θέλουμε λόγω του φόβου μας για το «τι θα πουν οι άλλοι»; Πρότυπα που μας οδηγούν σε λάθους στόχους με λάθος κίνητρα. Λέγοντας «λάθος» εννοώ διαφορετικά από αυτά που πραγματικά θα θέλαμε. Πρότυπα που δε μας βοηθούν να χτίσουμε τον εαυτό μας ουσιαστικά αλλά να τον καμουφλάρουμε παροδικά.

   Βέβαια εάν τέτοια πρότυπα και άτομα μας κατακλύζουν από παντού πόσο εύκολο είναι να μην επηρεαζόμαστε? Και εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο σημείο του προβληματισμού. Η γνώμη των άλλων μας επηρεάζει γιατί θέλουμε να είμαστε κοινώς αποδεκτοί; Και πόσο εφικτό είναι αυτό στην τελική; Πιθανότατα όμως αυτή είναι η απάντηση. Υποχωρούμε και κάνουμε πράγματα για να φαινόμαστε «ωραίοι» στους άλλους. Και αυτό γιατί; Γιατί ενδεχομένως εάν δεν κάνουμε ή δεν έχουμε κάτι κοινώς αποδεκτό δε νιώθουμε καλά.

   Και εν τέλει γιατί πολλές φορές μας ενδιαφέρει ενώ δε θα έπρεπε; Και πόσο κοστίζει αυτό στην ανεμελιά, την ξενοιασιά και την ευτυχία μας;

   Είμαστε ή έστω έχουμε υπάρξει εγκλωβισμένοι σε αυτή την κατάσταση. Ναι. Ίσως και πολλές φορές. Αλλά στο χέρι μας είναι να ελευθερωθούμε. Πρακτικά και με απλούς τρόπους. Τι πιστεύεις ότι είναι ανούσιο πρότυπο στη ζωή σου κι όμως πέφτεις στην παγίδα του που και που; Ή μάλλον από πού ξεκινούν αυτά τα πρότυπα; Από την τηλεόραση; Από δήθεν φίλους; Θα σου πω κάτι απλό. Αποτοξινώσου. Έστω για μια εβδομάδα μόνο. Κλείσε την τηλεόραση, το ίντερνετ ή επιλεκτικά βγάλε από την καθημερινότητα σου ότι θεωρείς λανθασμένο πρότυπο. Και επιπλέον αποτοξινώσου από αυτούς «τους άλλους» που η γνώμη τους σε επηρεάζει αρνητικά. Για μια εβδομάδα μόνο πάρε τις αποστάσεις σου και αποφάσισε αυτόνομα για αυτά που θες να κάνεις. Αυτό που θες εσύ πραγματικά. Χωρίς το φόβο ότι θα σε κρίνει κάποιος. Άλλωστε οι συνέπειες των πράξεων σου γυρνούν μόνο σε σένα. Θα νιώσεις υπεύθυνος αλλά και ελεύθερος. Γιατί μη ξεχνάς, ευθύνη και ελευθερία πάνε μαζί!
Καλή επιτυχία
Ε.

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

"Θετική Ενέργεια" του Ευτύχη Μπλέτσα


  Τον Ευτύχη Μπλέτσα λογικά θα τον γνωρίζετε από την "Κουζίνα της μαμάς"  ή από τα "Μουσικομαγειρέματα". Το παιδί που είναι μέσα στη θετική ενέργεια, γελά, τραγουδά και μαγειρεύει! Εδώ θα γίνει λόγος για τον συγγραφέα Ευτύχη που ανάμεσα στα διάφορα βιβλία του υπάρχει και η "Θετική Ενέργεια"


   Η "Θετική Ενέργεια" είναι ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και μάλιστα σχεδόν σε μια μέρα γιατί κυριολεκτικά δε μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου! Πρόκειται για ένα βιβλίο που με πολύ απλό τρόπο σου μαθαίνει τα μυστικά της θετικής ενέργειας. Γιατί η θετική ενέργεια δε βρίσκεται σε αφηρημένες ιδέες και προτάσεις αλλα σε πολύ απτούς και πρακτικούς τρόπους ζωής.
  
 Κατά τη γνώμη μου το βιβλίο είναι άρτια δομημένο και παρουσιάζει αναλυτικά τους τομέις της ζωής μας που μπορούν να επηρεάσουν την ενέργεια στην καθημερινότητά μας. Με μια ολοκληρωμένη εισαγωγή μαθαίνεις μέσα από τα τρία βασικά ερωτήματα "τί, γιατί και πώς" τί είναι ενέργεια και ποια είναι τα οφέλη της. Στη συνέχεια ακολουθούν κεφάλαια με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ενέργειά μας: διατροφή-χώνεψη, κίνηση, ξεκούραση, περιβάλλον, οργάνωση, διάθεση. Προσωπικά θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου το ότι σου δίνει με πολύ απλό τρόπο να καταλάβεις πώς λειτουργεί το σώμα σου και να συνειδητοποιήσεις ποια πράγματα πρέπει να κάνεις για να το βοηθήσεις.


   Σας προτείνω ανεπιφύλακατα να διαβάσετε τη "Θετική Ενέργεια" γιατί θα κερδίσετε γνώσεις, θα αλλάξετε τρόπο ζωής και κυρίως γιατί θα το απολαύσετε! Είναι αξιοσημείτο το πόσο προσεγγίζει από όλες τις πλευρές το θέμα της ενέργειας χωρίς να αφήνει τίποτα αφηρημένο, καθώς και πόσα κίνητρα δινει για να πάρουμε στα σοβαρά την ενέργεια, την υγέια και εν τέλει τη ζωη μας!
Διάβασέ το και, όπως λέει κι ο Ευτύχης, θα εθιστείς στη θετική ενέργεια!



Μπορείτε να αγοράσετε τη "Θετική Ενέργεια" σε e-book ή και σε έντυπη μορφή εδω: http://bletsas.gr/positive-energy-ebook/ ,

Άλλα βιβλία του Ευτύχη: http://bletsas.gr/books/ ,

και γενικότερα για άρθρα, βίντεο και νέα του Ευτύχη ψαξτε εδώ: http://bletsas.gr/



Καλή ανάγνωση!
                                                             Ε.                                                            


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...