Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

"Το Νήμα" της Victoria Hislop

Συγγραφέας: Victoria Hislop
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες:607

            Όλα ξεκινούν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με βαθιά πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι βρίσκονται σε κοινή ζωή και μοίρα, αγαπημένοι παρά τις διαφορές τους. Όμως μια σειρά από γεγονότα που συμβαίνουν θα αλλάξουν άρδην τη ζωή τους.  

            Η πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917 και  οι ανεπανόρθωτες συνέπειές της αλλά και στον αντίποδα η μικρασιατική καταστροφή και το κύμα προσφύγων που θα έρθει στην πόλη, αλλάζουν εντελώς τον χαρακτήρα της.

            Από τη μια, ένα κορίτσι χάνει τη μητέρα του στη Σμύρνη και καταλήγει στη Θεσσαλονίκη. Η ζωή του αλλάζει μια για πάντα. Δημιουργώντας νέα οικογένεια, ζει και μεγαλώνει με πολύ αγάπη. Από την άλλη, μια οικογένεια που ζει στη Θεσσαλονίκη. Μπλεγμένη μέσα στις αντιθέσεις της προσπαθεί να ορίσει την ευτυχία καθώς μεγαλώνει και αποκτά νέα μέλη. Οι ζωές αυτών των ανθρώπων θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη. Θα ενωθούν και παρά τις δύσκολες συνθήκες θα εξελιχθούν οδηγώντας την πλοκή σε βαθιά συναισθήματα με φόντο τη φτώχεια, την προσφυγιά και τον πόλεμο.

            Κατά τη διάρκεια του βιβλίου συναντάμε το β’ παγκόσμιο πόλεμο, το ολοκαύτωμα των Εβραίων, τον εμφύλιο και την χούντα. Με λίγα λόγια, η ελληνική ιστορία του τελευταίου αιώνα περνά από μπροστά μας με σημείο αναφοράς πάντα τη Θεσσαλονίκη.

            Το «Νήμα» είναι ένα βιβλίο που θα σε παρασύρει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και σε μια ιστορία γεμάτη ανθρώπους, συναισθήματα και αναμνήσεις. Ευκολοδιάβαστo, με γλαφυρή περιγραφή, καθώς και με το πλεονέκτημα της γραφής της Victoria Hislop, ό,τι διαβάζεις να το βλέπεις μπροστά σου σαν εικόνα.



Μπορείτε να δείτε και το σχετικό post με φωτογραφίες από τη συνέντευξη της Victoria Hislop στην διεθνή έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη εδώ.

Gallery #6

Afternoon at the sea.

Waiting for the rain.

Umbrella in the middle.

Endless see.

Pink!

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

"Τα μαθήματα των δασκάλων" του George Steiner



Συγγραφέας: George Steiner
Εκδόσεις: Scripta
Σελίδες:225

          Το βιβλίο «Τα μαθήματα των δασκάλων» του George Steiner αποτελεί μια συλλογή των διαλέξεων του συγγραφέα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ την περίοδο 2001-2002. Κλείνοντας την ακαδημαϊκή του καριέρα ο George Steiner, καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας, προσπαθεί να αναδείξει τη διδασκαλία σε όλες της τις μορφές μέσα στο πέρασμα του χρόνου καθώς και τις ιστορίες που αφορούν σε διάσημους δασκάλους. Η διδασκαλία, για τον ίδιο, είναι κάτι ιερό. Δηλώνει μάλιστα απερίφραστα ευγνώμων που στη ζωή του αμειβόταν για να διδάξει  ενώ θα του φαινόταν λογικότερο να πληρώσει ο ίδιος 
για να ασκήσει αυτό το λειτούργημα.

          Η μετάδοση γνώσης είναι διδασκαλία. Από αρχαιοτάτων χρόνων ιστορικά ,μυθολογικά, θρησκειολογικά όλα προέρχονται αναμφίβολα από κάποιου είδους διδασκαλία. Η ανθρώπινη φύση και η πρόοδος της έχει διαμορφωθεί από την διδασκαλία. Το βιβλίο ξεκινά με μια πολύ σημαντική στιγμή, το πέρασμα από τον προφορικό στον γραπτό λόγο και τις συνέπειές του. Όλες η σημαντικές αρχαίες διδασκαλίες ξεκίνησαν με τον προφορικό λόγο και μετά αποτυπώθηκαν στο χαρτί με τρόπο γλαφυρό, μυθολογικό και εντυπωσιακό. Συνήθως στις ιστορίες διδασκαλίας υπάρχει ο άξιος δάσκαλος και ο φωτισμένος μαθητής που καλείται να ξεπεράσει τον μέντορά του. Κάπου εδώ τίθεται και το θέμα περί της αμοιβής του δασκάλου και το κατά πόσο αυτό είναι σωστό. Ένα θέμα που τέθηκε ήδη από την περίοδο των σοφιστών και που ακόμα διχάζει. Διδασκαλία επί πληρωμή, ανούσια; Διδασκαλία βασισμένη σε ένα φωτισμένο δάσκαλο, ουσιαστική;  Τέτοιες ιστορίες εξετάζει εδώ ο George Steiner.

          Ξεκινώντας  από το ιδιάζον σωκρατικό παράδειγμα της «μαιευτική διδασκαλίας», το πρότυπο του Εμπεδοκλή και την κρυφή μυητική κοινωνία και διδασκαλία των πυθαγορείων περνάμε στον Ιησού και τη σχέση του με τους μαθητές του, τον Δάντη και τον Βιργίλιο. Τέλος φτάνουμε μέχρι τον Χούσερλ τον Χάιντεγκερ και τον Νίτσε.

          Είναι εντυπωσιακό το πώς, παρά τη διαφορά αιώνων μεταξύ πολλών από τις ιστορίες διδασκαλίας του βιβλίου, τα θέματα που αφορούν τον δάσκαλο και τον μαθητή μοιάζουν εκπληκτικά. Θέματα ηθικής κυρίως καθώς και γνώσης του κόσμου. Επιπλέον ο αναγνώστης παρατηρεί την ιδιαιτερότητα της σχέσης ανάμεσα σε ένα δάσκαλο και ένα μαθητή. Τον θαυμασμό, την αμοιβαία έλξη και εν τέλει τον «ερωτισμό» που αναπτύσσεται.
 
          Σε αυτό το βιβλίο ο George Steiner επιχειρεί να αναδείξει και να μας ξαναθυμίσει τη γοητεία του δασκάλου και της διδασκαλίας, ενός λειτουργήματος που έχει διαμορφώσει τον κόσμο.

          Πολλές ιστορίες, πολλά και «βαριά» ονόματα μέσα στο χρόνο. Η γραφή του Steiner και ο τρόπος που «πλέκει» όλα τα στοιχεία θα σας συναρπάσουν. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...