Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

"Στο σπίτι" Μέριλιν Ρόμπινσον


          «Στο σπίτι», ένα μυθιστόρημα της Μέριλιν Ρόμπινσον που σχετίζεται με την ιστορία 
μιας οικογένειας, τον χρόνο, τις αναμνήσεις και τη συγχώρεση.

          Η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη Γκίλιαντ,  την δεκαετία του ’50 στην Αμερική. Ήσυχη επαρχία, μικρές και φιλήσυχες οικογένειες, η καθεμιά με τη δική της ιστορία, τις δικές της μνήμες και τα δικά της προβλήματα.
   
       Βρισκόμαστε στο σπίτι της οικογένεια Μπάουτον. Οικογένεια πάστορα με πολλά παιδιά, που όμως τα τελευταία χρόνια έχουν όλα μεγαλώσει και σκορπίσει. Η μητέρα έχει πεθάνει και γέρος πάστορας μένει μόνος του με μια από τις βασικές ηρωίδες του βιβλίου, την Γκλόρι, την αγαπημένη του κόρη που τον φροντίζει. Η Γκλόρι έχει επιστρέψει στο σπίτι μετά από μια μακροχρόνια αποτυχημένη σχέση και με μια θλίψη που προσπαθεί επιμελώς να κρύψει από τους γύρω της.

         Στο σπίτι, μετά από ολόκληρα 20 χρόνια επιστρέφει και ο Τζακ, το μαύρο πρόβατο της οικογένειας. Από παιδί ήταν ατίθασο και δύσκολο. Κουβαλά τη δική του ιστορία, προβλήματα με αλκοολισμό και κάθε παράβαση του νόμου επιστρέφει ξανά στο σπίτι στην προσπάθεια να βρει ένα μέρος να  «κρυφτεί από τον εαυτό του» αλλά και να λυτρωθεί. Επιστρέφοντας βρίσκει τον πατέρα του που τον αντιμετωπίζει με τεράστια καλοσύνη καθώς και την αδερφή του, Γκλόρι, που τον δέχεται διστακτικά στην αρχή αλλά με πολύ χαρά στη συνέχεια. Η συμπεριφορά του Τζακ έχει αλλάξει άρδην. Συμπεριφέρεται στην οικογένειά του σχεδόν με ευλαβική ευγένεια.

         Κατά τη διάρκεια της ιστορίας αποκαλύπτονται μυστικά χαμένα στο χρόνο, σκέψεις και γίνεται μια ομολογία μεταμέλειας, πίστης και αγάπης.
     
     Το «Στο σπίτι» είναι ένα βαθιά ανθρώπινο μυθιστόρημα που εξετάζει τις σχέσεις των ανθρώπων, την οικογένεια, την πίστη στο Θεό και εν τέλει τη ζωή.  Θεωρείται μάλιστα πως, αν και σύγχρονο, έχει κάτι από την αύρα της κλασικής αμερικάνικης λογοτεχνίας.
   
       Η Μέριλιν Ρόμπνισον βραβεύτηκε με βραβείο Orange για το μυθιστόρημά της «Στο σπίτι».


Κυκλοφορεί απότις εκδόσεις Εν πλω.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...