Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

"Τι είπε στ' αλήθεια ο Νίτσε", Ρόμπερτ Κ. Σόλομον - Κάθλιν Μ. Χίγκινς



Συγγραφείς:  Ρόμπερτ Κ. Σόλομον, Κάθλιν Μ. Χίγκινς
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 315

                Ο Νίτσε ήταν ένας από το σημαντικότερους και τους πιο εμβληματικούς γερμανούς και όχι μόνο  φιλοσόφους του 20ου αιώνα. Παράλληλα ήταν κι ένας από τους πιο παρεξηγημένους, ή μάλλον για να το θέσω καλύτερα, ένας από τους πιο λάθος ερμηνευμένους  φιλοσόφους.

            Πολλές φήμες τριγυρνούν το όνομα του. Φήμες σχετικές με την πνευματική του διαύγεια, τη σεξουαλική του ζωή,  τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τα πιστεύω του σχετικά με τα θεία, της κατηγορίες του εναντίον του χριστιανισμού, τις διάσημες φιλίες του και τα βιβλία του.

            Το βιβλίο «Τί είπε στ’ αλήθεια ο Νίτσε», από τις εκδόσεις ‘Μεταίχμιο’, αποτελεί έναν πολύ καλό οδηγό που μας βοηθά να κατανοήσουμε τον φιλόσοφο και τις θεωρίες του. Ευκολοδιάβαστο, ευσύνοπτο και ιδιαιτέρως κατατοπιστικό, προσεγγίζει τα όλα αυτά τα ιδιαίτερα σημεία που αφορούν στον Νίτσε και τα ξεδιαλύνει δίνοντας μας την πραγματική τους σημασία. Έπειτα από την πολυετή μελέτη των δύο συγγραφέων, γνωρίζουμε τη φιλοσοφία του Νίτσε μέσα από μια σύγχρονη ματιά, μακριά από προκαταλήψεις και ψέματα.

            Το βιβλίο είναι εξαιρετικά δομημένο και κάνει την ανάγνωση εύκολη και διασκεδαστική. Ξεκινώντας με τις φήμες γύρω από τον φιλόσοφο, περνά σε μια συνοπτική παρουσίαση όλων των βιβλίων του, στην σχέση του με την ηθική, στο Ad hominem επιχείρημα του, στους «καλύτερους» και τους «χειρότερους» σύμφωνα πάντα με τα κριτήρια του Νίτσε και κλείνει με ένα γλωσσάρι που εξηγεί τις αγαπημένες λέξεις – εικόνες του.

            Είναι μια καλή πρόταση για όλους, είτε έχουν σχέση με τη φιλοσοφία είτε όχι. Είναι ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με τον φιλόσοφο αλλά και ένας τρόπος για να «ξαναδιαβάσουμε» τον Νίτσε.

1 σχόλιο:

*Eva* είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...