Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Σημείο αυτοπροσδιορισμού


            Συχνά αναρωτιέμαι. Σε έναν κόσμο τόσο πολύπλοκο, χαοτικό, γεμάτο θόρυβο και σύγχυση,  πού μπορείς να βρεις ένα σημείο να αυτοπροσδιοριστείς; Υπάρχει; Παντού άνθρωποι, γνώμες, συμβουλές, προστακτικές, γούστα, πρότυπα. Και συ είσαι κάπου εκεί μέσα να προσπαθείς να βρεις λίγο χώρο για να κάνεις την παρουσία σου αντιληπτή και διακριτή στους άλλους και στον εαυτό σου. Ή μήπως να την κάνεις ανεκτή;
     
            Η καθημερινότητα τρέχει και μαζί μ’ αυτήν τρέχει και η ζωή σου. Και συ τρέχεις να προλάβεις. Τρέχεις πίσω από τη ζωή σου ή πίσω από την καθημερινή ρουτίνα σου; Ζεις πραγματικά ή απλά αποτελείς δείγμα ύπαρξης ζωής; Ή, απλά, τρέχεις χωρίς νόημα;  Όλοι έχουμε πέσει σε τέλμα σε κάποια φάση της ζωής μας. Και εκεί είναι που προσπαθούμε να βρούμε το νόημα που μοιάζει να χάνεται.  
           
           Όταν ζεις σε έναν κόσμο που δε μένει σχεδόν τίποτα σταθερό, τότε πρέπει να γίνεις χαμαιλέοντας και να είσαι έτοιμος να προσαρμοστείς στις καταστάσεις και στις συνθήκες. Αυτό σε αυτοπροσδιορίζει ή σε ετεροπροσδιορίζει, όμως; Εσύ φτιάχνεις τον εαυτό σου και ο εαυτός σου φτιάχνει εσένα. Είναι που πρέπει να βρεις κάποιες σταθερές για να πιαστείς και να χτίσεις βάσεις. Κι αυτές οι σταθερές μπορεί να είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι αγαπημένες ασχολίες.

Για να μην περάσεις, ωστόσο, τα λεπτά όρια μεταξύ αυτοπροσδιορισμού – ετεροπροσδιορισμού, πρέπει να βάλεις στη μέση τον κανόνα.  Εσύ φτιάχνεις τον εαυτό σου και ο εαυτός σου φτιάχνει εσένα. Βλέπεις, ακούς, δέχεσαι, συζητάς, σέβεσαι αλλά στο τέλος η απόφαση είναι δική σου. Το ίδιο και η πράξη. Το ίδιο και το κίνητρο πίσω από την πράξη. Κι έτσι είσαι ελεύθερος, γιατί δε βασίζεσαι σε κάτι ή κάποιον. Δε αξιώνεις δικαιώματα από κάποιον άλλον. Δε ρίχνεις τις ευθύνες σου πουθενά. Στο κάτω κάτω, οι μεγάλοι άνθρωποι και οι μεγάλες καταστάσεις δεν επηρεάζουν αλλά εμπνέουν.

Και κάπου εκεί ριζώνει ο αυτοπροσδιορισμός. Στο σημείο που εσύ αποφασίζεις ποιος θα είσαι. Έπειτα θέλει δρόμο και προσπάθεια. Αλλά έγινε ποτέ κάτι που αξίζει χωρίς προσπάθεια;

“The only person you are destined to become is the person you decide to be.”

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ ωραίο.

*Eva* είπε...

Ευχαριστώ :-)

ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) είπε...

Εξαιρετικό κείμενο Εύα!

*Eva* είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ!

*Eva* είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...