Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

"Τα μαθήματα των δασκάλων" του George SteinerΣυγγραφέας: George Steiner
Εκδόσεις: Scripta
Σελίδες:225

          Το βιβλίο «Τα μαθήματα των δασκάλων» του George Steiner αποτελεί μια συλλογή των διαλέξεων του συγγραφέα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ την περίοδο 2001-2002. Κλείνοντας την ακαδημαϊκή του καριέρα ο George Steiner, καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας, προσπαθεί να αναδείξει τη διδασκαλία σε όλες της τις μορφές μέσα στο πέρασμα του χρόνου καθώς και τις ιστορίες που αφορούν σε διάσημους δασκάλους. Η διδασκαλία, για τον ίδιο, είναι κάτι ιερό. Δηλώνει μάλιστα απερίφραστα ευγνώμων που στη ζωή του αμειβόταν για να διδάξει  ενώ θα του φαινόταν λογικότερο να πληρώσει ο ίδιος 
για να ασκήσει αυτό το λειτούργημα.

          Η μετάδοση γνώσης είναι διδασκαλία. Από αρχαιοτάτων χρόνων ιστορικά ,μυθολογικά, θρησκειολογικά όλα προέρχονται αναμφίβολα από κάποιου είδους διδασκαλία. Η ανθρώπινη φύση και η πρόοδος της έχει διαμορφωθεί από την διδασκαλία. Το βιβλίο ξεκινά με μια πολύ σημαντική στιγμή, το πέρασμα από τον προφορικό στον γραπτό λόγο και τις συνέπειές του. Όλες η σημαντικές αρχαίες διδασκαλίες ξεκίνησαν με τον προφορικό λόγο και μετά αποτυπώθηκαν στο χαρτί με τρόπο γλαφυρό, μυθολογικό και εντυπωσιακό. Συνήθως στις ιστορίες διδασκαλίας υπάρχει ο άξιος δάσκαλος και ο φωτισμένος μαθητής που καλείται να ξεπεράσει τον μέντορά του. Κάπου εδώ τίθεται και το θέμα περί της αμοιβής του δασκάλου και το κατά πόσο αυτό είναι σωστό. Ένα θέμα που τέθηκε ήδη από την περίοδο των σοφιστών και που ακόμα διχάζει. Διδασκαλία επί πληρωμή, ανούσια; Διδασκαλία βασισμένη σε ένα φωτισμένο δάσκαλο, ουσιαστική;  Τέτοιες ιστορίες εξετάζει εδώ ο George Steiner.

          Ξεκινώντας  από το ιδιάζον σωκρατικό παράδειγμα της «μαιευτική διδασκαλίας», το πρότυπο του Εμπεδοκλή και την κρυφή μυητική κοινωνία και διδασκαλία των πυθαγορείων περνάμε στον Ιησού και τη σχέση του με τους μαθητές του, τον Δάντη και τον Βιργίλιο. Τέλος φτάνουμε μέχρι τον Χούσερλ τον Χάιντεγκερ και τον Νίτσε.

          Είναι εντυπωσιακό το πώς, παρά τη διαφορά αιώνων μεταξύ πολλών από τις ιστορίες διδασκαλίας του βιβλίου, τα θέματα που αφορούν τον δάσκαλο και τον μαθητή μοιάζουν εκπληκτικά. Θέματα ηθικής κυρίως καθώς και γνώσης του κόσμου. Επιπλέον ο αναγνώστης παρατηρεί την ιδιαιτερότητα της σχέσης ανάμεσα σε ένα δάσκαλο και ένα μαθητή. Τον θαυμασμό, την αμοιβαία έλξη και εν τέλει τον «ερωτισμό» που αναπτύσσεται.
 
          Σε αυτό το βιβλίο ο George Steiner επιχειρεί να αναδείξει και να μας ξαναθυμίσει τη γοητεία του δασκάλου και της διδασκαλίας, ενός λειτουργήματος που έχει διαμορφώσει τον κόσμο.

          Πολλές ιστορίες, πολλά και «βαριά» ονόματα μέσα στο χρόνο. Η γραφή του Steiner και ο τρόπος που «πλέκει» όλα τα στοιχεία θα σας συναρπάσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...