Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

"Το Νήμα" της Victoria Hislop

Συγγραφέας: Victoria Hislop
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες:607

            Όλα ξεκινούν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με βαθιά πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι βρίσκονται σε κοινή ζωή και μοίρα, αγαπημένοι παρά τις διαφορές τους. Όμως μια σειρά από γεγονότα που συμβαίνουν θα αλλάξουν άρδην τη ζωή τους.  

            Η πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917 και  οι ανεπανόρθωτες συνέπειές της αλλά και στον αντίποδα η μικρασιατική καταστροφή και το κύμα προσφύγων που θα έρθει στην πόλη, αλλάζουν εντελώς τον χαρακτήρα της.

            Από τη μια, ένα κορίτσι χάνει τη μητέρα του στη Σμύρνη και καταλήγει στη Θεσσαλονίκη. Η ζωή του αλλάζει μια για πάντα. Δημιουργώντας νέα οικογένεια, ζει και μεγαλώνει με πολύ αγάπη. Από την άλλη, μια οικογένεια που ζει στη Θεσσαλονίκη. Μπλεγμένη μέσα στις αντιθέσεις της προσπαθεί να ορίσει την ευτυχία καθώς μεγαλώνει και αποκτά νέα μέλη. Οι ζωές αυτών των ανθρώπων θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη. Θα ενωθούν και παρά τις δύσκολες συνθήκες θα εξελιχθούν οδηγώντας την πλοκή σε βαθιά συναισθήματα με φόντο τη φτώχεια, την προσφυγιά και τον πόλεμο.

            Κατά τη διάρκεια του βιβλίου συναντάμε το β’ παγκόσμιο πόλεμο, το ολοκαύτωμα των Εβραίων, τον εμφύλιο και την χούντα. Με λίγα λόγια, η ελληνική ιστορία του τελευταίου αιώνα περνά από μπροστά μας με σημείο αναφοράς πάντα τη Θεσσαλονίκη.

            Το «Νήμα» είναι ένα βιβλίο που θα σε παρασύρει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και σε μια ιστορία γεμάτη ανθρώπους, συναισθήματα και αναμνήσεις. Ευκολοδιάβαστo, με γλαφυρή περιγραφή, καθώς και με το πλεονέκτημα της γραφής της Victoria Hislop, ό,τι διαβάζεις να το βλέπεις μπροστά σου σαν εικόνα.Μπορείτε να δείτε και το σχετικό post με φωτογραφίες από τη συνέντευξη της Victoria Hislop στην διεθνή έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...