Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

"Το πρόβλημα Σπινόζα", του Irvin D. Yalom




Συγγραφέας: Irvin D. Yalom
Εκδόσεις: Άγρα
Σελίδες: 506

            Είχα καιρό να πιάσω στα χέρια μου ένα βιβλίο με το οποίο θα «κολλήσω», κι αυτό ήταν το «Πρόβλημα Σπινόζα» του Yalom. Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, το βιβλίο  σχετίζεται με τη ζωή και την φιλοσοφία του Σπινόζα, τον αφορισμό του από την εβραική συναγωγή, την μοναχική ζωή του και την ιδιοφυία του.

Ο Yalom καταφέρνει καθόλη τη διάρκεια του βιβλίου να μας παρουσιάζει την πορεία της ζωής του Σπινόζα και την πορεία της ζωής του ναζιστή Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ.

Ο Ρόζενμπεργκ, φανατικός αντισημίτης, εκπλήσσεται με το γεγονός του ότι βρίσκει στο έργο του Εβραίου Σπινόζα απόψεις και πράγματα με τα οποία συμφωνεί. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του τον απασχολεί το πρόβλημα Σπινόζα, δηλαδή το πώς ένα Εβραίος κατάφερε να γράψει τόσο σημαντικά πράγματα. Σε όλη του τη ζωή παλεύει ανάμεσα στην πιθανότητα να το αποδεχτεί και στην πιθανότητα να τον απορρίψει.

Ο ορθολογισμός και η μοναχική ζωή του Σπινόζα από τη μια, ο παραλογισμός και τα εγκλήματα του Ρόζενμπεργκ από την άλλη, συνθέτουν μια πλοκή που κρατά την προσοχή του αναγνώστη αμείωτη.

Ο Yalom, με πολλή  τέχνη, καταφέρνει να δώσει στον αναγνώστη ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα, βασισμένο σε ιστορικές αλήθειες, γεγονότα και σκέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...