Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

"'55", του Θωμά ΚοροβίνηΣυγγραφέας: Θωμάς Κοροβίνης
Εκδόσεις: Άγρα
Σελίδες: 447

Το «’55» του Θωμά Κοροβίνη είναι ένα βιβλίο που θα σε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη.  Ένα βιβλίο που σου δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσεις μια απόδραση μέσα  στον χρόνο και στον χώρο, με σημείο αναφοράς την Πόλη.

Η Μαρίκα η Ταταυλιανή, μια Πολίτισσα κυρά, εξιστορείται τη ζωή της και μέσα από αυτήν, την ιστορία της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.  Μια σειρά από γεγονότα και διηγήσεις για την Πόλη, τους κατοίκους της, τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, τις δύο θρησκείες και την καθημερινότητα. Φιλίες και έχθρες, όμορφες και άσχημες στιγμές.

Κύριο θέμα του βιβλίου, όπως προδίδει και ο τίτλος του, είναι τα Σεπτεμβριανά του ’55, η τρίτη άλωση, όπως τα ονομάζει η βασική ηρωίδα του βιβλίου. H Μαρίκα περιγράφει τα γεγονότα του ’55 έτσι όπως εκείνη τα έζησε, καθώς και την ανησυχία που πλανιόταν στην Πόλη λίγο πριν αυτά συμβούν.

Η γλώσσα, που είναι ένα κράμα ελληνικών με τούρκικες λέξεις και εκφράσεις, είναι τόσο μεστή που σε συνεπαίρνει.  Άλλοτε με πιο «ανάλαφρο» και άλλοτε με πιο «βαρύ» ύφος, η διήγηση της ηρωίδας προδίδει τον πόνο και την πικρία της για όσα έχει υποστεί ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης.

Το «’55» είναι ένα βιβλίο με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον που αξίζει να διαβάσεις. Πρόκειται για ένα ταξίδι σε γεγονότα, των οποίων την λεπτομέρεια πολλοί από μας αγνοούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...