Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

The Great Gatsby , η ταινία


    Και ήρθε η ώρα να μιλήσω λίγο για το The Great Gatsby, την ταινία. Όποιος είναι, ήδη, μεγάλος θαυμαστής του βιβλίου, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα λατρέψει και την  ταινία. Τον Baz Luhrmann είτε θα τον αγαπήσεις, είτε όχι για την εκκεντρικότητα και την υπερβολή του. Υπήρχε όμως πιο κατάλληλο βιβλίο – σενάριο, το οποίο να επιδέχεται τέτοια υπερβολή πέρα από τον Gatsby; Όχι. Το λογοτεχνικό έργο από μόνο του αποπνέει αυτήν την αίσθηση.

    Για μένα, οι σκηνές ήταν όπως ακριβώς τις φανταζόμουν καθώς διάβαζα το βιβλίο. Τα σκηνικά, τα χρώματα, η εικόνα, η εποχή. Όλα αποπνέουν την υπερβολή, τη ματαιοδοξία και τη δραματικότητα του μεγάλου Gatsby και της ζωής του. Η ταινία, διατηρώντας τις μεγάλες αλήθειες και τα αποφθέγματα του λογοτεχνικού έργου, είναι γεμάτη δυνατές εικόνες, αφήνοντας, ωστόσο, τον απαιτούμενο χώρο για να “μπει” ο θεατής μέσα στην ιστορία και να γίνει κομμάτι της. 

    Το cast ήταν ιδανικό. Οι ηθοποιοί ανταποκρίνονταν ακριβώς στους χαρακτήρες του βιβλίο σε ότι αφορά το ύφος και την εικόνα τους. Βλέπουμε το κάθε πρόσωπο με τις αδυναμίες και τα ψεγάδια του. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπήρχε καταλληλότερος από τον Leonardo Di Caprio, αυτή τη στιγμή, για τον ρόλο. Ο Di Caprio ήταν ο ίδιος ο Gatsby και δε σου άφηνε αμφιβολία γι’ αυτό.

    Το αμερικάνικο όνειρο, τα μεγαλεία, το ξεθώριασμα της επιτυχίας, η ματαιοδοξία, ο ανικανοποίητος έρωτας αλλά και το ψέμα, αποτυπώνονται όλα στην ταινία. Τα  πολλά σύγχρονα soundtracks (και πώς είναι δυνατόν να έλειπαν από ταινία του  Luhrmann;) ενώνονται πολύ αρμονικά με τον jazz ήχο της εποχής, δίνοντας μια πιο δυναμική όψη στο θέαμα.

    Ο Gatsby του Fitzgerald, ένα από τα κλασσικά βιβλία του 20ου αιώνα, μεταφέρεται δυναμικά στον 21ο αιώνα, αφήνοντας τη γεύση του μεγάλου δημιουργήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...