Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

"Νέμεσις", του Jo Nesbo




Συγγραφέας: Jo Nesbo
Σελίδες: 586
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

            Βρισκόμαστε στο Όσλο και βασικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε. Ξεκινώντας, να πω πως είναι αλκοολικός και σίγουρα όχι και ο πιο κοινωνικός άνθρωπος στον κόσμο. Ικανός στη δουλειά του και ειδικός στο να εξιχνιάζει υποθέσεις με στυγερούς εγκληματίας, ο Χάρι προτιμά να δρα και να ερευνά μόνος του αποφεύγοντας τις πολλές επαφές με τους συναδέλφους του.

            Η ιστορία του βιβλίου έχει ως εξής: Ο Χάρι Χόλε βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο δολοφονίες. Πρώτα απ’ όλα, τη δολοφονία μιας υπαλλήλου τράπεζας κατά τη διάρκεια μιας ληστείας, όπου παρά το ότι ο ληστής παίρνει τα χρήματα, κάνει τελικά τον φόνο. Δεύτερον, τη δολοφονίας μιας πρώην αγαπημένης του, όπου το βράδυ πριν βρεθεί νεκρή , ο Χάρι ήταν στο σπίτι της για δείπνο. Το επόμενο πρωί βρίσκεται σε άθλια κατάσταση στο διαμέρισμά του χωρίς να θυμάται πως επέστρεψε και τι έγινε προηγούμενο βράδυ στο δείπνο.  Επιστρέφει, λοιπόν, στο σπίτι της πρώην αγαπημένης του και τη βρίσκει νεκρή. Το σκηνικό μοιάζει με αυτοκτονία. Ο ίδιος τηλεφωνεί ανώνυμα από τηλεφωνικό θάλαμο στην αστυνομία για να δηλώσει το θάνατο και έπειτα παρακολουθεί τις έρευνες «από έξω». Η υπόθεση κλείνει ως αυτοκτονία. Ο Χάρι πιστεύει πως πρόκειται για δολοφονία αλλά ξέρει, ωστόσο, πως αν η υπόθεση ξανανοίξει ο ίδιος θα είναι ο πρώτος ύποπτος.

            Στη συνέχεια της πλοκής του βιβλίου ο Χάρι συνειδητοποιεί πως αυτοί οι δύο φόνοι συνδέονται μεταξύ τους. Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία των ληστειών τραπεζών στο Όσλο, μαθαίνει πως  οι περισσότερες από αυτές έχον γίνει από τσιγγάνους. Μάλιστα, το «μεγάλο κεφάλι» που κρύβεται πίσω από πολλές είναι ένας άντρας που ονομάζεται Ράσκολ και βρίσκεται στη φυλακή. Αυτό, βέβαια, δεν τον εμποδίζει από το να συνεχίζει να κινεί τα νήματα. Ο Χάρι Χόλε έρχεται σε επαφή με τον Ράσκολ και με ανορθόδοξους τρόπους μαθαίνει για τον «νόμο» των τσιγγάνων σχετικά με την αγάπη και την εκδίκηση.

            Καθώς η πλοκή συνεχίζεται με κινηματογραφικά, θα έλεγα, πλάνα, ο Χάρι ταξιδεύει μέχρι τη Βραζιλία για να συλλέξει πληροφορίες και να έρθει σε επαφή με άτομα που μπορεί να εμπλέκονται στους φόνους. Παράλληλα λαμβάνει πολλά emails από κάποιον άγνωστο που φαίνεται να είναι ο πραγματικός δολοφόνος.

            Στην ιστορία εμπλέκονται πολλοί χαρακτήρες και ο Nesbo υφαίνει το νήμα προσεκτικά και αινιγματικά μέχρι το τέλος. Σκιαγραφώντας το προφίλ του καθενός με στοιχεία και γεγονότα, αφήνει τον αναγνώστη να μπει στο ρόλο του ντετέκτιβ και να κάνει τις δικές του υποθέσεις.

            Το «Νέμεσις» είναι το πρώτο βιβλίο του Jo Nesbo που διαβάζω και μπορώ να πω ότι με κάνει να θέλω να διαβάσω και άλλο έργα του συγγραφέα. Πρόκειται για ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα (η Νορβηγία έχει άλλωστε μεγάλη παράδοση σ’ αυτό) με σύνθετη πλοκή και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Ποια άλλα βιβλία του Nesbo προτείνετε;

3 σχόλια:

ioatsag είπε...

Χιονάνθρωπο Κυνηγοί κεφαλών και Λεοπάρδαλη τα δικά μου αγαπημένα του !

*Eva* είπε...

Mπαίνουν στη λίστα λοιπόν!

ioatsag είπε...

;) ax αυτές οι λίστες !!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...