Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Οι "άλλοι" και τα πρότυπα


Πόσο μας επηρεάζει η γνώμη των άλλων ; Αρκετά ως και πολύ θα έλεγα. Και να το διευκρινίσουμε, «άλλοι» δεν είναι μόνο τα άτομα στην παρέα μας ή γενικότερα οι άνθρωποι τους  οποίους συναναστρεφόμαστε. «Άλλοι» είναι και τα πρότυπα τα οποία συνειδητά ή ασυνείδητα ακολουθούμε πολλές φορές. Πρότυπα μιας τηλεοπτικής κοινωνίας, πρότυπα μιας κοινωνίας με επιφανειακούς στόχους. Πρότυπα που αν το ψάξεις και λίγο καλύτερα ξεθωριάζουν εύκολα. Δεν νομίζεις; Κι όμως πολλές φορές μένουμε στην επιφάνεια. Και επιμένουμε να μένουμε στην επιφάνεια. Περίεργο; Υποτίθεται πως αναγνωρίζουμε το επιφανειακό και το ανούσιο, αλλά όλοι έχουμε πέσει στην παγίδα του. Θα μου πεις βέβαια, από άτομο σε άτομο αλλάζουν οι στόχοι και το τι θεωρεί ουσιαστικό και ανούσιο. Σωστό και δεκτό. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι το εξής: γιατί ενώ υποτίθεται πως ξέρουμε τι θέλουμε και πως αποφασίζουμε συνειδητά, συνεχίζουμε να είμαστε ευάλωτοι στις γνώμες των άλλων και να επηρεαζόμαστε. Άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Αλλά όλοι λίγο πολύ σε κάποια φάση της ζωής μας.

   Και ας το σκεφτούμε λίγο καλύτερα. Πόσες φορές μπορεί να έχουμε πάρει λάθος δρόμο λόγω λάθος προτύπων? Και πόσες φορές ίσως διστάσαμε να τολμήσουμε και να κάνουμε αυτό που θέλουμε λόγω του φόβου μας για το «τι θα πουν οι άλλοι»; Πρότυπα που μας οδηγούν σε λάθους στόχους με λάθος κίνητρα. Λέγοντας «λάθος» εννοώ διαφορετικά από αυτά που πραγματικά θα θέλαμε. Πρότυπα που δε μας βοηθούν να χτίσουμε τον εαυτό μας ουσιαστικά αλλά να τον καμουφλάρουμε παροδικά.

   Βέβαια εάν τέτοια πρότυπα και άτομα μας κατακλύζουν από παντού πόσο εύκολο είναι να μην επηρεαζόμαστε? Και εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο σημείο του προβληματισμού. Η γνώμη των άλλων μας επηρεάζει γιατί θέλουμε να είμαστε κοινώς αποδεκτοί; Και πόσο εφικτό είναι αυτό στην τελική; Πιθανότατα όμως αυτή είναι η απάντηση. Υποχωρούμε και κάνουμε πράγματα για να φαινόμαστε «ωραίοι» στους άλλους. Και αυτό γιατί; Γιατί ενδεχομένως εάν δεν κάνουμε ή δεν έχουμε κάτι κοινώς αποδεκτό δε νιώθουμε καλά.

   Και εν τέλει γιατί πολλές φορές μας ενδιαφέρει ενώ δε θα έπρεπε; Και πόσο κοστίζει αυτό στην ανεμελιά, την ξενοιασιά και την ευτυχία μας;

   Είμαστε ή έστω έχουμε υπάρξει εγκλωβισμένοι σε αυτή την κατάσταση. Ναι. Ίσως και πολλές φορές. Αλλά στο χέρι μας είναι να ελευθερωθούμε. Πρακτικά και με απλούς τρόπους. Τι πιστεύεις ότι είναι ανούσιο πρότυπο στη ζωή σου κι όμως πέφτεις στην παγίδα του που και που; Ή μάλλον από πού ξεκινούν αυτά τα πρότυπα; Από την τηλεόραση; Από δήθεν φίλους; Θα σου πω κάτι απλό. Αποτοξινώσου. Έστω για μια εβδομάδα μόνο. Κλείσε την τηλεόραση, το ίντερνετ ή επιλεκτικά βγάλε από την καθημερινότητα σου ότι θεωρείς λανθασμένο πρότυπο. Και επιπλέον αποτοξινώσου από αυτούς «τους άλλους» που η γνώμη τους σε επηρεάζει αρνητικά. Για μια εβδομάδα μόνο πάρε τις αποστάσεις σου και αποφάσισε αυτόνομα για αυτά που θες να κάνεις. Αυτό που θες εσύ πραγματικά. Χωρίς το φόβο ότι θα σε κρίνει κάποιος. Άλλωστε οι συνέπειες των πράξεων σου γυρνούν μόνο σε σένα. Θα νιώσεις υπεύθυνος αλλά και ελεύθερος. Γιατί μη ξεχνάς, ευθύνη και ελευθερία πάνε μαζί!
Καλή επιτυχία
Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...