Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

"Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;" , του Αλέξη Σταμάτη


Συγγεαφέας: Αλέξης Σταμάτης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελίδες: 400        

          Βασικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ορέστης Πολίτης. Ένα ήσυχος άνθρωπος, με μια ήσυχη οικογένεια και μια ήσυχη ζωή στο κέντρο της Αθήνας. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Ξαφνικά, όμως, κάτι τον «τραβάει πίσω», κάτι τον καλεί. Μπροστά μας ξετυλίγεται ένα παρελθόν γεμάτο μνήμες, γεγονότα, ανθρώπους και λάθη που δεν σβήνουν. Όλα περιπλέκονται, ενώ η οικογένειά και οι γύρω του άνθρωποι δεν έχουν ιδέα. Στην πορεία, ωστόσο, βλέπουμε πως κάθε χαρακτήρας κρύβει επιμελώς τα δικά του μυστικά. Η ήσυχη και «άριστη» κατά τα φαινόμενα οικογένεια είναι τελικά μια ομάδα «ηθοποιών» που υποδύονται ρόλους για να καταφέρουν να επιβιώσουν στην καθημερινότητα.
           
            Μεγάλες φιλοδοξίες του παρελθόντος, τρομοκρατία,  ιστορίες με τραγικό τέλος και η ανάλογη δόση επανάστασης που θα αλλάξει τον κόσμο, καταλήγουν μετά από δεκαετίες στο κλασσικό κατεστημένο του σήμερα.  Στην αδράνεια.

            Το «Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;» είναι ένα βιβλίο που από τη μια πλευρά δείχνει τη δραματική κατάσταση του πρωταγωνιστή και της γενιάς του και από την άλλη «βγάζει» μια επικαλυμμένη σάτιρα. Σάτιρα στο «σύνδρομο του σωτήρος», στον άνθρωπο που νομίζει πως πρεσβεύει μια ιδεολογία αλλά βολεύεται να ζει με την αντίθετή της. Στον άνθρωπο που κοιτάει τη βολή του αλλά που του αρέσει συνάμα να φαίνεται προοδευτικός και επαναστάτης. Σάτιρα πάνω στο ψέμα και την τρέλα της καθημερινότητας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...